آسانسور برج ایفل قطعا یکی از جذابیت های موجود در جهان، چه برای مسافران و چه برای افرادی که در حوزه صنعت آسانسور فعالیت می کنند، به شمار می رود. چرا که این برج همواره یکی از نمادهای اصلی کشور فرانسه و البته یکی از جاذبه های گردشگری مهم جهان شناخته می شود. نوع طراحی و معماری خاص، بزرگ ترین سازه فلزی جهان، قدمت و تاریخ ساخت این سازه، زیبایی و … همگی بخشی از ویژگی های آن به حساب می آیند. که سبب می شود نه تنها خود سازه ایفل، بلکه تمامی بخش ها و قسمت های آن برای عموم جذابیت داشته باشد. حتی بالا رفتن از آسانسور آن برای مشاهده نمایی بینظیر از شهر، یکی از اصلی ترین دلایل سفر افراد به عروس شهر های اروپا، یعنی پاریس است.
تا چند سال گذشته بسیاری از مردم گمان نمی کردند که امکان بالا رفتن در داخل این برج نیز میسر است. در واقع بسیاری از افراد فکر می کردند که این برج تنها یک سازه فلزی بوده و قابلیت جابجایی در داخل آن وجود ندارد. اما اینگونه نبوده و یکی از اصلی ترین ویژگی های این برج بالا رفتن از آسانسور آن و مشاهده منظره زیبای شهر است. همچنین رستوران و سایر خدماتی که در داخل برج و قسمت بالایی آن ساخته شده، با استفاده از همین بالابر امکان دسترسی پیدا کرده اند. با توجه به نوع طراحی و البیته شکل هندسی این برج، شاید جالب باشد بدانید که چطور در داخل آن آسانسور قرار گرفته است. به همین دلیل قصد داریم تا به تفضیل در این مقاله راجب به آسانسور این برج شگفت انگیز صحبت کنیم.
آسانسور برج ایفل و مشخصات آن
آسانسور این برج نیز در سه سطح مجزا همچون قسمت های اصلی خود برج ساخته شده است. در واقع برای طی کردن فاصله این برج تا بالاترین قسمت باید از سه آسانسور مجزا استفاده کرد. اولین آسانسوری که از طرح زمین افراد را بالا می برند، بیشتر شبیه به آسانسورهای معمولی که در ساختمان های مختلف استفاده می شود، نیست. این بالابر در قسمت پایه های برج و به شکلی قطری و مورب حرکت می کند. نوع حرکت این آسانسور شباهت هایی را نیز به آسانسورهای مغناطیسی دارد. اما در دو سطح بعدی از آسانسورهای معمولی استفاده شده که در بیشتر ساختمان ها قابل مشاهده است. همچنین کابین آسانسور این برج نیز به گونه ای است که زاویه دید مناسبی از بیرون را به مسافران می دهد.
طبق برآورد انجام شده و مسافرانی که در طی سال از این برج بینظر بازدید می کنند، میزان مسافتی که آسانسور برج ایفل در طی یک سال طی می کند، چیزی در حدود 103 هزار کیلومتر می باشد. این میزان مسافت برابر است با طی کردن دور زمین به تعداد دو مرتبه، که عدد بسیار جالبی است. آسانسورهای این برج به ترتیب در ارتفاع های 190 فوتی، 276 و 900 فوتی حرکت می کنند. ضمن اینکه یکی از اصلی ترین نکات میزان امنیت بالای این آسانسورها است که جابجایی ایمن و امن را برای مسافران به همراه داشته است. چرا که طراحی آسانسور این برج، یکی از مهم ترین اقدامات در صنعت آسانسور به حساب آمده که با دقت و دانش بالایی انجام شده است.
سرویس و نگهداری آسانسور ایفل
همواره پس از ساخت یک سازه یا آسانسور و یا هر چیز دیگری، یکی از مواردی که پیش از ساخت برنامه ریزی های لازم را برای آن انجام می دهند، نوع نگهداری آن است. در واقع نگهداری سازه گاهی برنامه ریزی بیشتری را برای ساخت آن سازه می طلبد. به همین خاطر با توجه به تعداد بالای مسافرانی که در طی روزها و ماه ها از این آسانسور استفاده می کنند، برنامه ویژه ای نیز بابت سرویس و نگهداری و تعویض و سرویس قطعات آسانسور آن انجام می شود. همچنین با توجه به میزان سرعت، ترافیک بسیار بالا، و میزان ظرفیت، این کار با دقت بالاتری انجام می شود. ضمن اینکه عدم سرویس به موقع می تواند یک آسانسور را از دسترس خارج کرده، که این درآمدهای برج را با ضرری هنگفت مواجه خواهد کرد.
همچنین یکی دیگر از مواردی که در این برج به کار رفته، استفاده سراسری از پله است. به شکلی که ارتفاع از طرح زمین تا اولین طبقه ایفل در حدود 300 پله می باشد. که می توان برای رسیدن به بالاترین قسمت برج با طی کردن نزدیک به 1700 پله خود را به آن قسمت رساند. زمانی که آسانسور برج ایفل با ترافیک رو به رو است، می توان با استفاده از این پله تجربه و البته چالشی جدید را نیز تجربه کرد. البته با توجه به مکانیزم موجود در این آسانسور گاهی سرویس و نگهداری آن می تواند طولانی باشد. البته که در صورت استفاده از مکانیزم درب سلکوم می توانست بسیار کار را راحت تر کند. اما باید بدانیم که امکان استفاده برخی قطعات در این مدل از سازه وجود نداشته و بهترین حالت همین بالابری است که در این برج مستقر است.
مکانیزم حرکتی آسانسور برج ایفل
یکی از سوالات مهم در رابطه با آسانسور این برج، قطعا شیوه جابجایی مسافران و به نوعی مکانیزم حرکتی آسانسور این برج است. که همان طور که می دانید، شباهت بیشتر آن به بالابر می باشد. در واقع نوع ظاهری اصطلاحا آسانسور این برج، دقیقا شبیه به بالابرهایی است که در کارخانجان صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. بر همین اساس با استفاده از کابل های مختلف آن را حفظ و سبب جابجایی جرکت آن می شود. به همین خاطر مکانیزم حرکتی آن به صورت آسانسور کششی و با استفاده از کابل ها و سیم های بکسل مختلف می باشد. که تشکیل دهنده مکانیزم حرکتی آسانسور ایفل می باشد.
در واقع امکان استفاده از برخی از مکانیزم ها و قطعات همان طور که گیش تر نیز ذکر کردیم وجود ندارد. در این سازه به دلیل برخی محدودیت های فضایی موجود و همین طور اهمیت حفظ ساختار سازه، بهتر است از برخی از المان ها استفاده نشود. به طور مثال استفاده از کابین های هوشند و یا با المان های زیاد آنچنان کارساز نیست. ضمن اینکه دلیل استفاده از بالابر در این برج، امکان دید نفضای بیرونی است. به همین خاطر برای افراد و متخصصان این بخش بسیار مهم بود تا صرفا از یک بالابر ایمن برای رسیدن افراد به بالاترین نقطه این برج استفاده شود. به همین خاطر آسانسور برج ایفل نیز به مانند خود این برج خاص، کاربردی و زیبا است.